Groendak onderhouden

Onderhouden van een groendak

Na de aanleg van een groendak, is het raadzaam om geregeld onderhoud te plagen om de daktuin zo mooi mogelijk te houden. Hoewel de belangrijkste stap voor een mooi dak de aanleg is (zijn de afvoeren vrij, kan het water goed weg, kan er voldoende water achterblijven voor de beplanting?), is het voeden en onkruid- en mosvrij houden van het dak een belangrijk vervolg.

Een groen sedumdak

Sedum staat erom bekend dat het weinig aandacht nodig heeft. Deze uit mediterrane gebieden afkomstige rotsplant slaat vocht op in steel en blaadjes en kan zo behoorlijke periodes van droogte doorstaan. Van natte voeten houdt dit plantje niet, dus een goede drainage van het sedumdak is belangrijk. Om het groendak van extra groeikracht te voorzien, is het raadzaam om deze 2 maal per jaar, in het voor- en najaar, van mest te voorzien. Ook is het belangrijk om onkruid dat op het dak terecht is gekomen, zo snel mogelijk te verwijderen. Mocht je daarbij wat van het sedum meetrekken, dan leg je dit gewoon terug. Dat schiet snel weer wortel.

Mos in het sedumdak ontstaat als het dak te vochtig blijft (controleer of de afvoeren vrij zijn) of als er teveel schaduw op het dak valt. In dat laatste geval zal het sedum slecht groeien. Het is een optie om dan het mos te laten groeien (dat is immers ook groen) of in het schaduwrijke deel wat schaduwminnende planten neer te zetten. Op de plekken waar je het mos graag weg wilt hebben, kun je kalk strooien.

Een intensief groendak

Wanneer we een echte daktuin hebben aangelegd, met hogere beplanting of zelfs bomen, vraagt deze uiteraard wat meer aandacht. In de volle grond krijgt een boom of plant in principe wat het nodig heeft, mede door de onderlinge uitwisseling van voedingsstoffen via het mycelium (ondergrondse schimmeldraden). Op een dak hebben de toegepaste planten die luxe veelal niet. Al zullen we altijd proberen een zo gunstig mogelijke voedingsbodem te creëren (inclusief schimmels en wormen), toch zorgt de beperkte laag aarde en periodes van droogte voor een uitdagende omgeving. Dit ondervangen we voor een deel door sterke planten toe te passen, die droogte, periodes van natte voeten, weinig voeding en weinig contact met andere planten kunnen doorstaan. Daarnaast verdient zo'n daktuin 3 a 4 maal per jaar onderhoud, zodat het ieder jaar mooier wordt!