Project

Een groot groen dak voor het Dijklander Ziekenhuis

Opdracht

De wensen van het Dijklander Ziekenhuis waren helder: wij willen de locatie in Purmerend vergroenen, en flink ook. Dit ter bevordering van de biodiversiteit en ter koeling van het pand. De 1 verdieping tellende Polikliniek Psychiatrie, met een dakoppervlak van maar liefst 2000m2, leende zich er uitstekend voor, ook omdat het PVC-dak sterk verouderd was en sowieso vervangen moest worden.

Wij maakten een ontwerp voor een sedumdak, aangevuld met 'verhogingen' op drie plaatsen, waar hogere (droogtebestendige) beplanting kon worden aangebracht. Daarmee werd de biodiversiteit verder aangevuld. Door deze verhogingen bovendien te voorzien van grote, vermolmde boomstammen en grote waterschalen, konden we voor onze vliegende vrienden een nog paradijselijker omgeving creëren.

uitvoering

Het was relatief makkelijk rekenen: 400m2 tegelpad, 2000m2 drainagebaan, 100 kuub (precies, 100.000 kilo!) substraat en 2000 m2 sedum. Her en der een schep substraat extra, wat hoge beplanting, 4 joekels van boomstammen en een paar waterschalen. et Voila: een prachtig groen dak.

In de praktijk was het (mede omdat het de warmste week van het jaar was, met temperaturen boven de 35 graden), een pittige klus. Maar het enthousiasme van de opdrachtgevers, de verkoeling van sproeiers en het toejuichen door het verzorgend personeel zorgde dat de dakhoveniers hun schouders eronder zetten en het dak in een kleine twee weken lag te geuren in de zon.

materiaal van de dakdekkers eraf, ons materiaal naar boven
na het aanbrengen en verspreiden van een adembenemende hoeveelheid substraat ligt het dak klaar voor het sedum
66 pallets sedum, om precies te zijn
met het bloedhete weer, lopen we die zo snel mogelijk uit, zodat de sproeiers aan kunnen
Een van de 'heuvels' in het midden van het sedum
gemengde beplanting en een grote boomstronk op de 'heuvel'
in herfstkleuren

Resultaat

Zodra we het substraat en sedum hadden aangebracht, bemerkte de medewerkers van de polikliniek onder dit dak al verschil in binnentemperatuur. Op de sensoren zagen we dat de temperatuur op die dag boven het sedum nog zo'n 46 graden was (op de naastgelegen tegels 60 graden en op het bitumen elders bijna 90 graden!), maar onder het sedum slechts 25 graden! Niet vreemd dat ze dat binnen bemerkten.

Toen de vrachtwagen met sedum aan kwam rijden, vlogen er direct al een paar nieuwsgierige bijen omheen. Het sedum stond al vol in bloei en was van verre te ruiken.

Terwijl we aan het aanleggen waren, kwamen er steeds meer bijen en vlinders kijken en toen we de volgende ochtend het dak op wilde lopen, gonsde het! Honderden bijen, vlinders en zelfs libellen waren op de zoete geur afgekomen!

En zodra we één van de grote waterschalen hadden gevuld en ons omdraaiden, zat een eksterfamilie van 5 daarin te badderen...

Maar niet alleen de dieren waren blij met het resultaat. Vooral ook de opdrachtgevers, medewerkers en patiënten die uitkijken op dit dak, genieten van het kleurrijke en levendige resultaat. Eén medewerker gaf zelfs aan dat dagelijks even een uurtje op het dak zitten, in alle rust tussen het groen, ervoor zorgt dat ze de hectiek van haar werk kan volhouden.

Wat groen kan doen.....

het sedumdak in herfsttooi
het tweede bloeiseizoen van het sedumdak is adembenemend...
de 'tuintjes' zijn goed aangeslagen
maar liefst 15 sedumsoorten hebben zich weten te handhaven