Project

Kavel 1N2 Amsterdam - Gare du Nord en TRIBE hotels

Opdracht

Voor een groot nieuwbouwproject van Heddes werden we gevraagd om alle beschikbare daken groen te maken. Het project, dat 2 hotels, 184 appartementen en 177 studentenwoningen zou gaan huisvesten, mocht zoveel mogelijk sedumdaken krijgen. Maar... het liefst wel een budgetvriendelijk groen dak. Ons voorstel was om niet te werken met voorgekweekte sedummatten, maar op de onderlaag 'sedumspruiten' (vers geknipt sedum) te strooien. Die schieten vervolgens wortel en vormen na ongeveer een jaar een mooi groen tapijt. Dit is ook de manier waarop wij zelf onze kant-en-klare sedumcassettes kweken. Voorwaarde is dat er voldoende water aanwezig is in de eerste fase, zodat het sedum kan ontspruiten.

Voor de prachtige binnentuin, die bij het TRIBE hotel hoort, maar waar ook vele bewoners van de appartementen op uitkijken, was een indrukwekkend ontwerp gemaakt. Daar hing echter ook een indrukwekkend prijskaartje aan. In tijden van corona was dat geen goede keuze voor het hotel. De binnentuin werd teruggebracht naar een eenvoudig ontwerp: grotendeels sedum (eveneens gecreƫerd met sedumspruiten), aangevuld met diverse grassen en kruiden en voorzien van drie plantenbakken met schaduwbestendige beplanting. Zo kon er tegen een relatief klein budget toch een groene binnentuin worden gerealiseerd, met de mogelijkheid om dit in de toekomst uit te breiden.

Een andere blikvanger in het project zijn de gestapelde balkons van het hotel. Omdat deze niet dienen als verblijfsplek, konden ook deze worden voorzien van sedum. In dit geval onze huisgemaakte cassettes. Aan de balkonranden plaatsten we witte plantenbakken met droogtebestendige beplanting. Omdat op de balkons geen irrigatie aanwezig was, moesten de planten zichzelf zien te redden.

Kavel 1N2, 2 hotels, 184 appartementen en 177 studentenwoningen

uitvoering

Vaak komen wij als sluitstuk van een bouwproject, als 'kers op de taart'. In dit geval was de bouw weliswaar in de eindfase, maar liepen er nog vele tientallen uitvoerders, bouwers, elektriciens, loodgieters, projectinrichters, behangers, IT-ers, glaszetters, gevelspecialisten en stratenmakers rond. Het plaatsen van de daken wordt daarmee een interessante dans om alles en iedereen heen.

We startten met de aanleg van de daktuinen in januari 2022.

We begonnen met de 5 prachtige balkons van het hotel. Die werden voorzien van sedumcassettes en per balkon 12 grote witte plantenbakken. Hierin plantten we droogtebestendige Sedums, Silene, Stipa en Achillea.

Voor de hoogste daken (in dit geval op de 9e verdieping) kozen we ervoor om het substraat te 'blazen', na het aanbrengen van de drainagelaag en de kantopsluitingen. Omdat een deel van die verdieping in de schaduw lag, plantten we handmatig vele duizenden schaduwbestendige sedumsoorten.

De overige daken bleven na de aanleg (het aanbrengen van de onderlagen) enkele maanden 'blootliggen': omdat ervoor was gekozen om de daken in te zaaien met sedumspruiten, moesten we wachten tot de temperaturen hoog genoeg waren om het sedum te knippen. In juni was dat zover en strooiden we ruim 200 kilo sedum over de daken. Aanhoudende droogte zorgde ervoor dat we druppelslangen aanbrachten op alle daken, om de spruiten de kans te geven om wortel te schieten.

de 9e verdieping, net nadat het dak is 'ingezaaid'
sedumspruiten
de slangen voor de substraatwagen worden naar de 9e verdieping gehesen
de binnentuin en twee daken op de derde verdieping, nadat de sedumspruiten zijn gestrooid en irrigatie is aangebracht