Blog
Nadat we de polikliniek Psychiatrie voor het Dijklander Ziekenhuis hadden vergroend, viel hun oog (en dat van de patiënten) op een ander dak dat wel wat liefde kon gebruiken: het 300m2 staaldak boven de entree, zichtbaar vanuit enkele patiëntenkamers, de hal en de liften. DIt dak was bekleed met sterk verouderd PVC, vol algengroei en sporen van regen en modder. De vraag was: kan op dit dak een groen dak worden gerealiseerd, het liefst een échte daktuin?
Het antwoord: Jazeker. Maar wel met wat kunst en vliegwerk, omdat het dak slechts 80 kilo per vierkante meter kon dragen. Dat is in principe voldoende voor een sedumdak (dat slechts een dunne laag substraat nodig heeft om te overleven), maar de meeste andere planten hebben meer nodig. De oplossing: zeer droogtebestendige beplanting én een irrigatiesysteem voor tijden van langdurige droogte.
In slechts drie dagen bouwden we dit groendak op. Daarbij mochten we wel vroeg uit de veren: omdat we voor de hoofdingang moesten hijsen, en deze tegen openingstijd vrij moest zijn, brachten we om half 5 de materialen met de kraan het dak op. Op de eerste dag de drainagebanen (die het water bufferen voor de planten en tegelijkertijd het overtollige water afvoeren) en het substraat, de tweede dag een grote hoeveelheid 'GreenSand' (Olivijn, een bijzondere steensoort die haar gewicht aan CO2 opslaat) en op de derde dag de beplanting.
het Olivijn-gesteente heeft de hoofdrol op dit dak. Maar al snel na het planten, namen de planten die rol meer en meer over, door goed aan te slaan en overdadig te gaan bloeien....
De medewekers en patiënten zijn zeer tevreden over het aanzienlijk verbeterde uitzicht en die laatsten geven zelfs aan dat het hun herstelproces bevordert....